Het menselijk lichaam is een complex geheel waarin alles in beweging is, van spieren tot bloedvaten en van ingewanden tot botten. Waar spanningen of blokkades ontstaan kan de beweeglijkheid van het lichaam aangetast worden wat zich uit in allerlei klachten. Osteopathie is een manuele behandelmethode welke zich richt op het vinden en behandelen van deze blokkades en functiestoornissen in de mobiliteit van het lichaam, zodat men zonder klachten kan bewegen.

Osteopathie beziet de mens als een levend organisme en het menselijk lichaam als een eenheid. Wanneer een deel van het lichaam niet goed functioneert, beïnvloed dat de werking van het lichaam. Omdat alle onderdelen van het menselijk lichaam met elkaar in verbinding staan kan een probleem of klacht in het ene deel van het lichaam, veroorzaakt worden door een ander deel van het lichaam.

Een osteopaat onderzoek het lichaam om vast te stellen waar de mobiliteit geblokkeerd wordt. Vervolgens wordt het deel van het lichaam behandeld welke de klacht veroorzaakt en niet slechts de plek waar de klacht zit manifesteert.

Osteopathie is een veilige behandelmethode welke uitsluitend gebruik maakt van manuele technieken. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van apparaten, medicijnen of andere hulpmiddelen. U kunt terecht bij een osteopaat zonder dat daar een verwijzing van de huisarts voor nodig is. Een osteopaat kan u echter wel doorverwijzen naar een huisarts of specialist als daar aanleiding voor is.